DESAM'ın Türk Halkının Kitapla İmtihanı isimli raporuna göre Türkiye yüzde 0,1'lik kitap okuma oranıyla dünya sırlamasında 86'ncı sırada yer alıyor. Rapora göre ayda cep telefonu ve iletişim masraflarına 173 lira ayıran 4 kişilik bir Türk ailesi kitaba ise yılda sadece 5,5 lira ayırıyor.
YAYFED raporuna göre ise 2004'ten bu yana kitap kelimesini arayanların aramalarında ulaştıkları nihai sonuç okullarla ilişkili. Google Trends üzerinden alınan veriye göre “kitap” kelimesi üzerinden arama yapıldığında arama motorlarında MEB ders kitapları, cevapları, matematik, Türkçe, sosyal bilgiler, fen bilgisi gibi ortaokul ve lise branş kitaplarının aratıldığı görülüyor. Dolayısıyla, eğitim konulu kitap arayışı internette de en yaygın olanı.
Bu iki veriye bakarak şunu söyleyebiliriz; Türk halkı kitap için çok az bir bütçe ayırıyor, bu ayırdığı bütçenin çok büyük bir kısmı da eğitim konulur kitaplara gidiyor. Kalan küçük bütçe ise eğitim dışındaki kitaplara gitmekte. Bu kalan küçük bütçenin bizim istatistiklerimize göre şiire ayrılan oranı %4.
Bu rakamlara baktığımızda şiir kitaplarının satış oranlarının tüm kitaplar içerisinde maalesef en düşük yüzdeye sahip olduğunu görüyoruz. Elbette satış oranı okunma oranı demek değildir. Dijital teknoloji ve sosyal medya kullanımı şiir kitabı satışlarını düşürmüş olsa da okunma oranlarını hatırı sayılır derecede artırmıştır.
Şiir kitabı yazdığınızda şiir kitabından para kazanmanın oldukça zor olduğunu bilmeniz gerekir. Hatta söz konusu para kazanmak olduğunda şiir kitabı çıkarmak yerine kapitalist olarak daha reel para kazandıracak işlere yönelmek gerekir. Tanınmış birçok şairin şiir kitap satışları dahi ciddi bir gelir elde etmekten çok uzaktır. Bu açıklamalardan sonra şiir kitabı çıkararak para kazanma olasılığının oldukça düşük olduğunu gördük. Peki, öyleyse neden şiir kitabı çıkaracaksınız?
Her şeyden önce şiir kitabı bir şairin kartvizitidir. Yeni deyişle sizin etiketinizdir. Hızlı ve yaygın dijitalleşmeye rağmen internette veya sosyal medyada binlerce şiir yazmış bir şair olsanız da toplumsal bakış kitabı hala önemsemekte ve somut bir kitabı olmadan şair kimliğine şüpheyle yaklaşmaktadır. Toplumun şiir kitabı olan bir şairin şiirlerine ve şair kimliğine bakış açısı daha kıymet vericidir.
Diğer bir nokta ise şiir, söyleyecek sözü olanların bir ifade biçimidir. Bu ifadenin somutlaşması da şiir kitabı çıkararak mümkündür. Şiir kitabıyla bu ifadeleri bir şekle sokarak topluma sunma fırsatına kavuşmuş olursunuz.
Yayınevimiz şiirin karşılaştığı tüm zorlukların farkında olarak yalnızca şiir kitabı basımı yapmakta ve bunu şairleri yormayacak şekilde ülkemizdeki en uygun fiyata yapmaktadır. Ticari rakamların işimizi yapabilme sınırının ötesine geçmesine müsaade etmeden gizli yetenekleri gün yüzüne çıkararak ulusal şiire hizmet yolculuğumuz devam etmektedir.
0% |