Şiir Kitabı Bastırmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Bu yazımız herhangi bir yayıneviyle çalışmadan kendi şiir kitabını kendi imkânlarıyla bir matbaada bastırmak isteyenler için kaleme alınmıştır.
Şiir kitabınızı baskıya hazırlamak için
Şiirlerinizdeki yazım hatalarını tespit ederek düzeltmesi için bir editör bulmanız gerekmektedir. Bazı şairler şiirlerini kendilerinin kontrol ettiğini ve hata bulamadıklarını ve bu yüzden editöre ihtiyaç duymadıklarını söylemektedir. İnsanoğlu kendi hatalarını görmeme eğiliminde olduğundan biz kesinlikle bu entelektüel hataya düşmemenizi ve yazdıklarınızı bu işin uzmanı bir editöre göstermenizi tavsiye ederiz. Bazen de editör maliyetinden kaçınmak için şairler şiirlerini çevrelerinde tanıdıkları bir edebiyat öğretmeni veya iyi bir kitap okuruna göstererek editörlük yapmaktadır. Biz bunu da iki sebeple tavsiye etmiyoruz. Birincisi: Editörlük uzmanlık isteyen bir uğraştır, her edebiyat bölümü mezununun editör olduğunu düşünmek hatadır. Her maden mezununun tüm madenler konusunda uzman olmasını beklemek gibi bir hatadır. Oysa kimi altın konusunda, kimi bakır konusunda, kimi de gümüş konusunda uzmandır. Ve uzmanlık zaman ve tecrübe gerektirir. İkincisi: Yazdıklarınız konusunda editörlük yapacak birinin objektif çalışma yapabilmesi için sizinle sosyal bir bağlantısı olmaması gerekir.
Şiirleriniz editörden geçtik sonra başka bir editöre ikinci bir kontrol için son okuma yaptırmanız gerekmektedir. Bazı şairler buna ne gerek var dese de, iki editör her zaman bir editörden iyidir. Son okumayı yapacak editörün ilk düzenlemeleri yapan editörle sosyal bir bağı olmaması objektif çalışma için önemlidir.
Şiirleriniz yazım hatalarından arındırıldığına göre artık şiirlerinizi kitapta yayımlanmasını istediğiniz sıraya koyarak bir dizgiciye teslim etmeniz gerekiyor. Dizgiciye kitabın ölçülerini, sayfa numaralarının nerede olmasını istediğinizi bildirmeniz gerekiyor. Bazı şairler dizgiyi Word programında yapsa da biz bunu tavsiye etmiyoruz. Çünkü Word programı baskıya girecek materyaller için geliştirilmiş bir program değildir ve dizgi programlarına göre yetersiz kalacaktır. Kötü sürprizlere karşılaşmamak için dizgicinin tecrübesinden emin olmalısınız. Dizgici çok tecrübeli hatta kıdemli bir dizgici de olsa daha önce kitap dizgisi yapıp yapmadığını sorgulamanız faydalı olacaktır.
Dizgi bittikten sonra kapak tasarımınız için bir grafikçi bulmalısınız. Dizgi konusunda bahsettiğimiz gibi bir kişinin çok iyi bir grafikçi olması onun çok iyi bir kitap kapağı tasarlayacağı manasına gelmez. Kapak tasarımı sırt ölçüsü, kesim payları, kılavuz çizgileri, renk çözünürlükleri gibi baskıyı doğrudan etkileyecek özel bir tasarım alanıdır. Kapak tasarım işini verdiğiniz grafikçinin daha önce kitap kapağı tasarımı yapıp yapmadığını sorgulamanız faydalı olacaktır.
Bu işlemlerin hepsi bittikten sonra Kültür Bakanlığına şahsi olarak başvurup kitabınız için ISBN alabilirsiniz. Kitabınıza atanacak ISBN numarası kitabınızın kapağında ve iç künye sayfasına eklenmelidir.
Kitabınız eğer satışa sunulacaksa kitabınız için YAYFED (Yayıncılar Federasyonu)' e başvuru yaparak bandrol almanız gerekmektedir.
Kitabınızı bastırmak için bir matbaa bulmanız gerekmektedir. Matbaaya YAYFED'den aldığınız bandrolleri teslim etmelisiniz.
Kitapları matbaadan aldıktan sonra kitapları satışa sunabilmeniz için ticari kimliğe sahip bir şirket olmanız gerekmektedir. Ticari kimliğiniz olmadan kitap dağıtım firmalarının kitapları sizden alması mümkün değildir.
Bu aşamadan sonra kitap dağıtım firmalarına kitabınızın tanıtım bültenini göndererek veri tabanlarına eklemelerini sağlamalısınız.
Gelen kitap siparişlerini günlük olarak teslim etmelisiniz.
Bir yazar, şair için bu süreci tek başına yönetmek hem yıpratıcı hem de maliyetlidir.
Şiir kitabı çıkarmak istiyorum diyenlerin tüm gayretlerini şiirlerine vermeleri için Türkiye'de şiir kitabı basan yayınevleri içinde bu süreci en uygun fiyatlarla Türkiye'de biz yönetiyoruz.
0% |