Şiir kitabı basımı yapan tek yayınevi

İletişim Bilgileri

İngilizce
  • İngilizce
  • Bengalce
  • Almanca
ABD Doları
  • ABD Doları
  • Euro
  • Japon Yeni
Serra Durmuş'tan Şiire Açılan İçsel Bir Bahçe

Serra Durmuş'tan Şiire Açılan İçsel Bir Bahçe

19.01.2026

  • Kendinizi ve şairlik kariyerinizi kısaca tanıtır mısınız?

1997 yılında İzmir’de doğdum. Halkla İlişkiler bölümünden mezunum. Evliyim ve bir oğlum var. Şairlik kariyerime 2022 yılında başladım. İlk kitabım Son İnci ile edebiyat yolculuğuma adım attım. İkinci kitabım Bahçemde Yürürken ile bu yolculuk devam ediyor. Daha nicelerine diyelim.

  • Şairlik yolculuğunuz nasıl başladı?

Şairlik yolculuğum, Türkçe derslerinde yazdığım paragraf ve metinlerle kendini göstermeye başladı. Öğretmenlerim yazdıklarımı çoğu zaman kafiyeli ve yaratıcı bulurdu. Çok konuşkan bir çocuk olmadığım için duygu ve düşüncelerimi, kendime özenerek aldığım desenli defterlere yazmaya başladım.

Yazmayı o zamanlardan beri çok seviyorum. Üzüldüğümde de sevindiğimde de oturur, defterime bir şeyler karalardım. Şiir, kendimi ifade etmenin en doğal yolu oldu.

  • İlham kaynaklarınız genellikle neler olur?

Müzik dinlerken, yürüyüş yaparken, bir manzaraya dalıp giderken; çevremde ve içimde olup biteni gözlemlerken, en çok da kendimle baş başa kaldığım anlarda ilham alıyorum.

Bazen ilhamı beklemeden bir kelime ya da bir cümleyle yazmaya başlıyorum ve devamı kendiliğinden geliyor. Bu süreçte ruh hâlim oldukça belirleyici oluyor.

  • Yazma motivasyonunuz nedir; sizin için bir meslek mi, tutku mu yoksa ihtiyaç mı?

Tutku ve ihtiyaç benim için daha baskın. Yazarak kendimi tanıyor, buluyor ve iyileşiyorum. Yazmak beni hem besliyor hem de dönüştürüyor. Kalbime ve insanlara bu yolla dokunmak istiyorum.

Zamanla kendimi geliştirerek yazmayı bir meslek hâline getirmeyi elbette çok isterim.

  • Yazdığınız kitabın konusu nedir, kısaca bahseder misiniz?

Bahçemde Yürürken adlı kitabımda, bir bahçede yürürken birbirinden farklı çiçekleri koklar gibi, duyguları kokluyoruz. Mutluluk, üzüntü, öfke, korku… Ve tabii ki olmazsa olmaz aşk, kitapta fazlasıyla yer alıyor.

  • Hitap etmek istediğiniz kitle kimlerdir? Hangi yaş grubu ya da profile yazıyorsunuz?

Şiir kitaplarımda çocuklar dışında genel bir okur kitlesine hitap ediyorum. Herkesin kendinden bir parça bulabileceği, düşündürücü bir dil kurmaya özen gösteriyorum.

Roman ve öykü çalışmalarımda ise genç–yetişkin ayrımı yapmayı planlıyorum.

  • Yakın zamanda yeni bir projeniz ya da kitabınız var mı?

Yakın zamanda Ruhum Dört Kere Öldü ve Kan Rüyayı Bozdu adlı projelerimi yayımlamayı planlıyorum. İkisi de uzun süredir üzerinde çalıştığım ve benim için çok özel projeler.

  • Okuyucular kitabınızdan ne almalı? Onlara nasıl bir his bırakmasını istediniz?

Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere, hayatı bir bahçe gibi ele aldım. Dikenler, yabani otlar, sarmaşıklar… Tıpkı hayat yolculuğunda karşımıza çıkan engeller, mücadeleler ve zorluklar gibi.

Tüm bu zorluklara rağmen kendi bahçemizi nasıl çiçeklerle dolu bir alana dönüştürebileceğimizi anlatmak istedim. Bu yüzden okuyucuda bırakmak istediğim his; anlaşılmak ve kendini bulmak.

  • Farklı türlerde kitap yazmayı düşünür müsünüz?

Kesinlikle düşünüyorum. Sadece şiir değil; korku, gerilim, bilimkurgu ve çocuk kitapları üzerine de yakın gelecekte plan ve projelerim var. Belki bir gün bir filme dönüşür, kim bilir…